Dziś mam dla Was całkiem fajny przepis na pyszne danie, które z pewnością posmakuje każdemu dziecku, które jada mięso. Wszyscy pewnie mamy od czasu do czasu problem z tym, aby przekonać dziecko do zjedzenia kolejnego kotleta z ziemniakami, na takie chwile warto mieć przepisy takie jak ten. Chodzi mi tu dokładnie o przygotowanie kebaba z kurczakiem, który podawany jest w tortilli. Nie chcąc dłużej przeciągać zachęcam do zapoznania się z moim sposobem na przygotowanie tego posiłku.

Może zacznę od tego, co będzie nam potrzebne do tego, aby przygotować kebaba. Po pierwsze musimy mieć to, co najbardziej oczywiste: czyli kurczaka i tortillę. Poza tym musimy mieć składniki typowo sałatkowe, czyli warzywa takie jak: pomidor, papryka, sałata lodowa, ogórek czy cebula. Dodatkowo istotny jest sos czosnkowy, który przyrządzimy z jogurtu naturalnego, do którego wcisnąć należy trzy ząbki czosnku.

Więc tak, mamy już składniki, mamy już sos, przygotujmy zatem resztę, aby wszystko smakowało jak w kebabowni Saint Karas z Bytomia. Najpierw trzeba pokroić pierś z kurczaka w takie malutkie sześciany. Przyprawiamy go odpowiednimi przyprawami, ja polecam standardowo sól, pieprz i przyprawę do kebabów, można dostać ją w prawie każdym markecie. Mięsko wrzucamy na patelnię z olejem i smażymy. Kiedy jest już gotowe, to w rozsądnej ilości rozkładamy je na rozłożonej wcześniej tortilli. Dosypujemy wedle uznania warzywa i zalewamy to naszym sosem. Następnie należy dobrze zwinąć tortillę i dodatkowo zabezpieczyć ją folią aluminiową. Tak zrobione kebaby wkładamy na jakieś 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Następnie dajemy dzieciakom i obserwujemy jak się zajadają.

A i samy jemy, ze smakiem, bo taki kebab jest pyszny jak nie wiem!